Dla mnie to klasyczna jesienna potrawa. Zawsze mam ochotę na leczo, kiedy na straganach pełno jest kolorowej papryki i wreszcie jest ona niedroga. Istnieją różne wariacje tej potrawy - ja lubię, kiedy jest kolorowa i zawiera coś jeszcze poza papryką.
Przepis na tę cukinię miałam zapisany już od dłuższego czasu, ale trochę się go bałam - cukinia na słodko? Zostałam jednak niejako zmuszona, przez nadmiar cukinii, do jego wykorzystania - i okazało się, że wyszło naprawdę fajnie.
Cukinię poznałam i polubiłam tak naprawdę dopiero tego lata i myślę, że zostaniemy przyjaciółkami na dłużej. Smażone platerki cukinii, najprostsze danie z jej udziałem, już kiedyś pokazywałam. W bałkańskiej przekładance, na którą przepis można znaleźć poniżej, też miała swój udział.
Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnczka z odrobiną wywaru warzywnego. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i chwilkę dusić. Warzywa przełożyć do garnczka, doprawić solą, pieprzem i curry. Prużyć do miękkości.
Delikatna cukinia połączona z mięsnym farszem o zdecydowanym smaku , przykryta serową kołderką - to smaczne, sycące danie - w sam raz letni obiad lub kolację.
Dzisiaj przedstawiam cukinię faszerowaną kurkami. Warzywo o tak neutralnym smaku może występować w różnym towarzystwie (...), pomyślałam, że tym razem użyję farszu grzybowego. Danie jest lekkie dlatego nadaje się nie tylko na obiad ale także na kolację.
. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii, ale u nas ....tak się już przyjęło, że cukinia powinna być tak, jak kapusta w bigosie.
Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych. Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!