Cukinia faszerowana kurkami i serem pleśniowym
Latem, kiedy jest gorąco, zapotrzebowanie na mięso znacznie spada. Jest tak dużo ciekawych przepisów z owocami lata, że grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Dzięki warzywom z działki, owocom z własnych krzaków, grzybom z lasu, lato staje się tą wyjątkową porą roku. Dlatego korzystam z tych wszystkich świeżych dobrodziejstw póki można, a mrożonki zostawiam na zimę.
Dzisiaj przedstawiam cukinię faszerowaną kurkami. Warzywo o tak neutralnym smaku może występować w różnym towarzystwie a ponieważ ja próbowałam już i kurczaka i mięso mielone, pomyślałam, że tym razem użyję farszu grzybowego. Danie jest lekkie dlatego nadaje się nie tylko na obiad ale także na kolację.
Przepis własny
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 30 dag małych kurek
- 1 mała cebula
- olej
- 15 dag sera pleśniowego (użyłam z niebieską pleśnią)
- natka pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
Cukinię przekroic na pół i wydrążyć. Środków nie wyrzucać. Kurki oczyścić, ew. pokroić jeśli są zbyt duże. Cebulę pokroic w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą, dodać pokrojony miąższ z cukini, wlać 1/4 szklanki wody i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, przemieszać i wyłączyć. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut. Podawać z listkami parmezanu.
Smacznego:)