Leczo
Dla mnie to klasyczna jesienna potrawa. Zawsze mam ochotę na leczo, kiedy na straganach pełno jest kolorowej papryki i wreszcie jest ona niedroga. Istnieją różne wariacje tej potrawy - ja lubię, kiedy jest kolorowa i zawiera coś jeszcze poza papryką.
Składniki:
5-6 strąków papryki
4-5 pomidorów
250 g pieczarek
mała cukinia
duża cebula
20 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy
ewentualnie koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, może być odrobina chilli
Paprykę pokrój na paski. Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na kawałki i dorzuć do papryki. Cebulę posiekaj w piórka, cukinię w kostkę, pieczarki na plasterki. Wszystko razem wrzuć do garnka, podlej odrobinę wodą, i duś przez około godzinę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię i podsmaż, tak, aby stał się chrupiący. Dorzuć kiełbasę, wszystko razem podsmaż i dorzuć do warzyw.
Gotuj jeszcze około pół godziny. Następnie dopraw do smaku i już można podawać.
Leczo w wersji wegetariańskiej można zawekować w słoikach, trzeba je tylko zapasteryzować.