Leczo z cukinią czyli letnie danie w jednym garnku
Łatwy i prosty przepis rodem z Węgier na dobre zadomowił się na naszych stołach .To pyszne letnie , jednogarnkowe danie paprykowe kusi swoim zapachem i zadowala smakiem chyba każdego.......bo wystarczy po naszemu coś dodać, coś ująć ...... Smakuje na obiad, na kolację, z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii, ale u nas ....tak się już przyjęło, że cukinia powinna być tak, jak kapusta w bigosie.
Składniki:
- 1 cebula,
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 250 g cienkiej kiełbasy/ dobry,dowolny gatunek /
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta,
- 3 małe cukinie
- 3 dojrzałe pomidory
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 bulionowa kostka warzywna
- papryka słodka i ostra w proszku /do smaku/
- szczypta oregano
- pieprz i sól do smaku
-Obraną cebule drobno pokroić i podsmażyć na oliwie /użyć garnka z grubym dnem/ -Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę pokrojona w kostkę i poddusić kilka minut. -Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodć do podduszonej cebuli i kiełbasy , wymieszać i dusić kilka minut.
-Oczyszczone, umyte cukinie/ bez pestek/ pokrojone wraz ze skórą w kostkę, wrzucić do garnka.
-Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne pokroić i dodać do warzyw. -Wlać sos pomidorowy, dodać kostkę i dusić całość ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować. -Mieszać od czasu do czasu by nie przypalić warzyw/ jeśli wymaga podlać odrobiną wody/.
-Pod koniec duszenia dodać szczyptę oregano, paprykę w proszku , doprawić do smaku solą i pieprzem.