Brukselka z pieczarkami z patelni
Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwiebiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką (patrz etykiety - brukselka).
Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegeteriański.
Zaserwuj rodzince niebalny obiad, polecam!
Składniki:
500 g brukselki
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Przygotowanie.
- brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić
- pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź ćwiartki
- na patelni zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, dołożyć pieczarki, przesmażyć razem. Dodać przyprawy, brukselkę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilka minut
- na koniec wmieszać kaszę gryczaną, by się zagrzała