Cytrynowe ciasto z patelni
Składniki
- 200 g mąki tortowej
- 150 ml maślanki
- 50 g cukru
- 45 ml (3 łyżki) oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- 45 ml (3 łyżki) soku z cytryny + dodatkowo do posmarowania patelni
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Cały czas miksując, powoli wlać olej. Dodać maślankę, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia.
Na patelni pędzelkiem rozsmarować niewielką ilość oleju. Rozprowadzić przygotowane ciasto. Ustawić na płycie. Patelnię przykryć arkuszem folii aluminiowej, a następnie przykrywką. Podgrzewać na niewielkiej mocy ( 2-3/9) przez 15 minut, następnie dopiec w 170°C przez 15 minut.
Wystudzić. Przed podaniem ciasto cytrynowe z patelni posypać cukrem pudrem.
Masz ochotę na więcej? Może upieczesz babkę cytrynową z olejem?
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com