Przepyszny sernik królewski, z przepisu Dorotus :) , zrobiłam go troszeczkę po swojemu. Dorotko, dziękuje, że namówiłaś mnie na ten właśnie sernik ! :)
Lubie czasami kupic sobie gazetke kulinarna i z tak mila lektura zasiasc w fotelu i zapomniec o calym swiecie. Przerzucam kolejne kartki, zatrzymuje sie na chwile na kazdej stronie. Podziwiam zdjecia dan, wyobrazam sobie ich smak. Studiuje przepisy i w myslach dokonuje zmian w pierwotnej recepturze.
Jakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.
Robiłam wersję bez posypywania góry płatkami migdałowymi oraz z płatkami, wypróbowałam z dżemem z czarnych porzeczek, a także z czerwonych. Obie wersje przepyszne, zdecydowanie polecam! Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz. :)
W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)
Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)
Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Bardzo smaczna namiastka makowca - chrupiące francuskie ciasto z nadzieniem z masy makowej. Przygotowanie ślimaczków zajmuje dosłownie chwilę. Idealne, gdy brak nam czasu na bardziej wymyślne wypieki :)
Ten sernik, nie sernik totalnie mnie oczarował. Byłam bardzo ciekawa smaku sernika, bez sera, a dodatkiem jogurtu, ale nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku. Bez dwóch zdań, smakiem powalił na kolana i mnie i emka:) W życiu nie jadłam lżejszego, bardziej delikatnego, puszystszego, wilgotniejszego, bardziej rozpływającego się w ustach sernika!
Delikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.
Ciasto orzechowe z kremem budyniowym najlepszy ciasto orzechowiec jaki jadłam! (...) Pyszny krem, cudownie chrupiące orzechy – po prostu niebo w gębie! Ciasto jest rewelacyjne więc spróbujcie koniecznie!
Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami.