Drożdżowe ciasto z dynią
przepis:
.
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
4 dag masła
ok. 0,5 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
ok. 150 ml mleka
3 łyżki musu z upieczonej dyni Hokkaido
aromat pomarańczowy
5 dag rodzynek
szczypta soli
.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Jajko i żółtko utrzeć dokładnie z cukrem.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat pomarańczowy i mus z dyni i rodzynki.
Ciasto wyłożyć do foremki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 180º C.
.