Obok makowców, pierników, keksów i serników, na świątecznym stole nie może zabraknąć czekoladowego akcentu. Czy to w postaci ciasta, czy tylko drobnych ciasteczek. Wypieki z czekoladą, szczególnie te przekładane kremem, zawsze kojarzyły mi się z wyjątkowo wykwintnym smakiem, na specjalne okazje. Czekoladowa rolada z kremem kokosowym, oblana dużą ilością polewy, to jedna z moich propozycji na tegoroczne Święta.
Bretońskie ciasto maślane upiekłam na specjalną prośbę Czytelniczki bloga, Pani Anny. Bez jej namów pewnie bym się za nie szybko nie wzięła, bo nie jest to (delikatnie mówiąc) najszybsze do przyrządzenia ciasto na świecie.
To jedno z moich ulubionych ciast, ktore kiedys robila moja Mama, teraz robie je ja. Poniewaz uwielbiam wszystko co jablkowe zdecydowanie to jest moj faworyt. Ciasto lekkie i inne niz wszystkie szarlotki.
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (...), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich jabłka, orzechy włoskie i korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki.
Kolejne z moich eksperymentalnych.(...) Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli, z dużą ilością bakali, a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam
Przepyszne, wykwintne i delikatne ciasto, które uświetni zarówno rodzinną uroczystość, jak i ozdobi świąteczny stół :) (...) Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, zamiast nutelli można użyć powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego. Jeśli natomiast chcielibyście otrzymać coś na kształt orzechowego „ptasiego mleczka”, trzeba użyć więcej żelatyny
Jajka dokładnie ubić z cukrem i cynamonem. Ser zemleć i połączyć z masą jajeczną. Do całości wmieszać chrupki kakaowe. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą serową...
Miodowe pierniczki znalazłam w gazecie (...) zaczarowały mnie swym wyglądem i opowieścią o nich jak to cała rodzina siada i dekoruje - ja niestety nie mam takich zdolności jeżeli chodzi o dekorację pierniczków :-) ale lubię je piec razem z dziećmi a w święta się nimi zajadać ...
Kiedyś już robiłam bajaderki. Raz. Miałam 6 lat i w zerówce samodzielnie robiliśmy czekoladowe kulki dla naszych mam na Dzień Matki :) Tym razem zrobiłam bajaderkę w prostokątnej formie, na herbatnikowym spodzie.
Smak chałwy zdecydowanie w nim dominuje - jest mocno wyczuwalny w samej masie serowej i polewie. I choć przyznam, że za samą chałwą nie przepadam, tak w tym serniku zasmakowałam. Jego ogromnym aututem jest konsystencja - cudownie kremowa. Być może to przez kąpiel wodną, w której piekł się sernik, ale nigdy nie jadłam tak delikatnej, kremowej, niemal aksamitnej masy serowej - dosłownie rozpływa się w ustach!