Metrowiec

Metrowiec

Znakomity metrowiec Mojej Teściowej smaczny i dużo wychodzi nawet dzieci lubią:-)

Zdjęcie - METROWIEC  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

NA CIASTO :

OLEJ ROŚLINNY 16 ŁYŻEK

WODA PRZEGOTOWANA 16 ŁYŻEK

CUKIER PUDER 1,5 SZKLANKI

MĄKA KRUPCZATKA 3 SZKLANKI

PROSZEK DO PIECZENIA 2 ŁYŻECZKI

KAKAO CIEMNE 1 ŁYŻKA

JAJKA 8 SZTUK

NA MASĘ :

MĄKA PSZENNA 4 ŁYŻKI

MĄKA ZIEMNIACZANA 4 ŁYŻKI

CUKIER 6 ŁYŻEK

CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI

MASŁO 250 g.

MLEKO 1L

NA POLEWĘ : CZEKOLADA MLECZNA - ROZTOPIONA1,5 SZKLANKI


Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać powoli olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ubitą piane i lekko wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dosypać kakao.Ciasto wylać do oddzielnych blaszek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok. 30-40 minut wystudzić (i pokroić jak chlebek).

Masa: Dwie szklanki mleka zagrzać z cukrem białym i cukrem waniliowym do rozpuszczenia się , do reszty mleka wsypać mąki i dokładnie wymieszać dodać do mleka w garnku i wstawić na ogień ciągle mieszając do powstania budyniu - odstawiamy do lekkiego wystygnięcia następnie miksujemy z masłem tak by powstał jednolity krem. Kawałki ciasta smarujemy kremem na przemian raz białe ciasto raz ciemne i składamy ściśle (wkładamy z powrotem do blaszek) aż posmarujemy całe ciasto.

Polewa:Następnie podgrzewamy czekoladę na parze i polewamy ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Blaszka 32/14cm

 

Zdjęcie - METROWIEC  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SMACZNEGO :o)

 

 

 

 

Kategorie przepisów