Metrowiec
Znakomity metrowiec Mojej Teściowej smaczny i dużo wychodzi nawet dzieci lubią:-)
NA CIASTO :
OLEJ ROŚLINNY 16 ŁYŻEK
WODA PRZEGOTOWANA 16 ŁYŻEK
CUKIER PUDER 1,5 SZKLANKI
MĄKA KRUPCZATKA 3 SZKLANKI
PROSZEK DO PIECZENIA 2 ŁYŻECZKI
KAKAO CIEMNE 1 ŁYŻKA
JAJKA 8 SZTUK
NA MASĘ :
MĄKA PSZENNA 4 ŁYŻKI
MĄKA ZIEMNIACZANA 4 ŁYŻKI
CUKIER 6 ŁYŻEK
CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI
MASŁO 250 g.
MLEKO 1L
NA POLEWĘ : CZEKOLADA MLECZNA - ROZTOPIONA1,5 SZKLANKI
Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać powoli olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ubitą piane i lekko wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dosypać kakao.Ciasto wylać do oddzielnych blaszek. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok. 30-40 minut wystudzić (i pokroić jak chlebek).
Masa: Dwie szklanki mleka zagrzać z cukrem białym i cukrem waniliowym do rozpuszczenia się , do reszty mleka wsypać mąki i dokładnie wymieszać dodać do mleka w garnku i wstawić na ogień ciągle mieszając do powstania budyniu - odstawiamy do lekkiego wystygnięcia następnie miksujemy z masłem tak by powstał jednolity krem. Kawałki ciasta smarujemy kremem na przemian raz białe ciasto raz ciemne i składamy ściśle (wkładamy z powrotem do blaszek) aż posmarujemy całe ciasto.
Polewa:Następnie podgrzewamy czekoladę na parze i polewamy ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Blaszka 32/14cm
SMACZNEGO :o)