Miodowe pierniczki
Miodowe pierniczki znalazłam w gazecie ,,Kuchnia,, zaczarowały mnie swym wyglądem i opowieścią o nich jak to cała rodzina siada i dekoruje - ja niestety nie mam takich zdolności jeżeli chodzi o dekorację pierniczków :-) ale lubię je piec razem z dziećmi a w święta się nimi zajadać ... Mam nadzieję że zmiękną bo w gazecie niestety nic o ich twardości nie napisali.
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 90 g miodu gryczanego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Cukier, masło, jaka, przyprawy wkładamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z wodą - podgrzewamy mieszając. Trzeba bardzo uważać aby masa się nie ścięła. Zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić - dodać resztę składników i wyrobić ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc. Kolejnego dania rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C ok 10-15 minut na rumiano.
Lukier
- 1 białko
- 120-150 g cukru pudu
składniki wymieszać dodać odrobinę dowolnego barwnika u mnie w paście przełożyć gotowy lukier do worka cukierniczego i udekorować pierniczki.
Smacznego
Wydrukuj przepis