Adwokat waniliowy

Adwokat waniliowy

Zdjęcie - Adwokat waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOd kilku dni praca w mojej kuchni wre. Czas wydaje się uciekać niezwykle szybko, a lista rzeczy do zrobienia wydłuża się co chwile. Po całym dniu spędzonym na bieganinie po zaśnieżonym mieście, zakupach i gotowaniu miło jest wieczorem zrelaksować się przy dobrym trunku. Kieliszeczek samodzielnie ukręconego adwokatu, wypity w miłym towarzystwie jest niezwykle przyjemnym zakończeniem pracowitego, przedświątecznego dnia. Polecam:)
Adwokat waniliowy:

  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 350-500 ml wódki (w zależności od upodobań smakowych)


W dużej misce umieszczam żółtka, pastę waniliową i cukier puder, ucieram mikserem na dużych obrotach, kilka minut, do uzyskania białej i bardzo puszystej masy. Wlewam powoli, stałym ale cienkim strumieniem mleko skondensowane, stale miksuję. Na koniec powoli, cienkim strumieniem wlewam do masy jajecznej wódkę, miksuję. Gotowy adwokat przelewam do butelek, umieszczam w lodówce. Co kilka godzin mieszam adwokat potrząsając butelką. Serwuję schłodzony.
Smacznego

Kategorie przepisów