Likier czekoladowo- piernikowy
Świąteczna produkcja likierów należy w mojej rodzinie do mnie. W tym roku mój młodszy brat już z wyprzedzeniem pytał czy mam zamiar coś przygotować. Na bożonarodzeniowym stole pojawi się kilka znanych Wam smaków takich jak: likier cytrynowo- waniliowy, kokosowy, baileys. Możecie też liczyć na kilka nowych połączeń. Pamiętacie mój likier z mlecznej czekolady? To jeden z moich ulubionych. Jednak w tym roku go nie będzie. Postanowiłam zastąpić go tytułowym likierem czekoladowo- piernikowym. Co może być bardziej świątecznego niż połączenie czekolady i pierników? Mmmm! Święta w tym roku będą wyjątkowo udane:)
Przepis na ten cudowny likier znalazłam tutaj. Pozwoliłam sobie nieco zwiększyć i zmienić proporcje. Z tego przepisu uzyskacie litr likieru. Proponuję jeden zostawić dla siebie, a drugi podarować w prezencie komuś szczególnemu.
Składniki: 1 litr
- 150 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 300 ml wódki
I co dalej?:
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Uważaj, aby nie przypalić jej. Kiedy czekolada będzie gotowa dodaj do niej śmietankę oraz przesiany cukier puder. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż cukier zupełnie się rozpuści. Miseczkę zdejmij z kąpieli wodnej. Teraz dodaj przyprawę do piernika i wódkę. Wymieszaj. Tak przygotowany likier przelej do butelek lub karafek. Powinny być czyste i wyparzone.
Legenda głosi, że tak likier można przechowywać do 6 miesięcy.
Polub PrzepisoTekę na Facebook'u, a będziesz na bieżąco z informacjami. Dowiesz się na przykład jakie przepisy na likiery znajdziesz wkrótce na blogu :)