Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane

Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane

Bretońskie ciasto maślane upiekłam na specjalną prośbę Czytelniczki bloga, Pani Anny. Bez jej namów pewnie bym się za nie szybko nie wzięła, bo nie jest to (delikatnie mówiąc) najszybsze do przyrządzenia ciasto na świecie.

Zdjęcie - Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrabiane, wałkowanie, schładzanie… na przygotowanie poświęciłam prawie 4 godziny, ale efekt był naprawdę zadowalający.

Zdjęcie - Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z piekarnika wyjmujemy bowiem pachnący skarmelizowanym i masłem cukrem placek. Coś w rodzaju słodkawej bułeczki. Nie powiem, bardzo dobrej w smaku, nie mniej przy tym kalorycznej :)

Zdjęcie - Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie więc ochotę na drożdżową, słodką przekąskę i całe wolne popołudnie, kouign amann to coś właśnie dla Was!

Zdjęcie - Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Instrukcje i przepis wzięłam ze strony joepastry.com

***

Poniżej odcinek programu „Nożem i Widelcem”, a w nim telewizyjny debiut mojego Jasia!

Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane

Agata, 15 października 2012

Zdjęcie - Kouign Amann- bretońskie ciasto maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę, stopione masło, wodę, drożdże i sól wyrób na elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkuj na kwadrat o grubości ok. 2 cm, równomiernie, płaską warstwą, rozłóż na nim zimne masło. Złóż ciasto zawijając każdy bok do wewnątrz, następnie na złóż na 3 części (TU FOTOGRAFIE). Przykry folią i wstaw na 20 minut do lodówki.

Powtórz składanie i wstaw ponownie na 20 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkuj, posyp 2 łyżkami cukru, złóż i wyłóż do foremki, w której będziesz je piec.

Wierzch przykryj folią i odstaw na 1-1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Nagrzej piekarnik.

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pozostałym cukrem. Ciasto piecz 20 minut w temp. 200 oC.

Kategorie przepisów