Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt.
Postanowiłam (...) więc wypróbować krem na bazie serka mascarpone, podkreślając letni charakter deseru truskawkami i przełamując słodkość cytryną i lemon curdem. I postanowiłam spróbować czegoś nowego w dekoracji - lukru plastycznego.
Truskawki właściwie już się skończyły , ale równie dobrze można ten torcik zrobić z innymi owocami. Lekkie , deserowe ciasto , nie za słodkie , orzeźwiające. Pyszne było i szybko zniknęło - chyba nic więcej nie trzeba już dodawać ;-)
Podczas niedzielnej wyprawy do lasu udało mi się nazbierać wyjątkowo dużo poziomek. Pomyślałam , że najlepszym sposobem na ich spożytkowanie (oprócz zjedzenia na surowo oczywiście) będzie jakieś deserowe ciasto z galaretką.
Ten pyszny tort zrobiłam w pewnym sensie na powitanie lata, czyli już jakiś czas temu. Siostra zaczęła wakacje, babcia z dziadkiem przyjechali, ja oblałam egzamin z enzymologii więc potrzebowałam czegoś na pociechę – okazji było wiele ;)
Fioletowe dłonie, usta i język. Uwielbiamy jagodzianki! Puszyste, miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane słodkim lukrem. Jagodzianki to symbol lata. Choć w tym roku lipiec na północy jest mokry i chłodny to jagodzianek nie może zabraknąć.
Zawsze tak jest, że gdy szef kuchni z doświadczeniem pokazuje jak zrobić tort, to wydaje się to takie proste. I w przypadku tego tortu sprawa jest bardzo prosta pod warunkiem, że nie naruszy się zasad przygotowania biszkoptu, który wymaga dłuższej chwili cierpliwości. :)
Zimne mleko wymieszać z kaszką manną ,budyniem i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. (...) Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę. Taką masa smarujemy biszkopt.
Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami.(...) Ciasto pięknie wyrosło, owoce nie opadły, tylko utrzymały się na wierzchu. Wyszło naprawdę fajnie. Upiekłam je na wizytę koleżanki i zjadłyśmy pół blaszki, kiedy było jeszcze lekko ciepłe.
Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
Lato w tym roku było wspaniałe, gorące i z utęsknionymi, wymarzonymi wakacjami. Niestety dni robią się coraz chłodniejsze i powoli przyjdzie nam się z nim żegnać. Idealną propozycją na takie pożegnanie będzie ciasto z najpopularniejszymi w tym okresie owocami. Delikatny i puszysty sernik z dodatkiem słodkich śliwek, z pewnością zadowoli każdego łasucha.
Tego tortu nie miałam w planach. Co prawda mój mąż miał urodziny, ale gości żadnych nie przewidywaliśmy, więc dla naszej dwójki nie chciało mi się nic piec. Jednak kobieta zmienną jest i kiedy po przejrzeniu moich przepisów do wypróbowania natknęłam się na ten tort
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne śliwki posypane cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Na ciasto ułożyć połówki śliwek brzuszkiem do góry (...), na to zetrzeć jedną część ciasta z zamrażarki. Białka ubić wraz z szczyptą soli, cukrem waniliowym, cukrem, wszystko zmiksować razem i ubijać jeszcze przez chwilę na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką, ubitą pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać...