Szwedzki letni tort
Uwielbiam lato :) Letnie ciuchy, słońce i lody. A najbardziej letnie wieczory. I zasypianie przy oknie otwartym na oścież, kiedy słyszę tylko cykanie świerszczy.
Ten pyszny tort zrobiłam w pewnym sensie na powitanie lata, czyli już jakiś czas temu. Siostra zaczęła wakacje, babcia z dziadkiem przyjechali, ja oblałam egzamin z enzymologii więc potrzebowałam czegoś na pociechę – okazji było wiele ;) Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia. Przepisy z serca domu”, ja znalazłam go na blogu dusiowej. Tort wyszedł obłędnie pyszny. Takie proste połączenie smaków, a efekt doskonały. Do kremu polecam zainwestować w prawdziwą laskę wanilii, ekstrakt wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią. Dobrej jakości składniki mają tu znaczenie :) Co do kremu, to po przestygnięciu i nocy spędzonej w lodówce zrobił się na powrót rzadki. Wiem, że nie tylko ja miałam z tym problem. Ale w gruncie rzeczy nie jest to tragedia, gdyż taki pyszny waniliowy sos doskonale nasączył biszkopt i sprawił, że tort był cudownie wilgotny. Wydaje mi się, że nie ma szans, żeby komuś nie posmakował :)
SZWEDZKI LETNI TORT ciasto: 3 jajka, 250g cukru, 90ml świeżo zagotowanego wrzątku, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 150g mąki
krem waniliowy: 2 żółtka, 2 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę), 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, 250ml tłustego mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
wierzch tortu: ok.750g truskawek, 2-3 łyżeczki cukru, 500ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 2 opakowania śmietan-fixu (jeżeli tort nie zostanie od razu zjedzony)
Przygotowanie kremu waniliowego (najlepiej dzień przed upieczeniem): Podgrzać wszystkie składniki (oprócz ekstraktu) w garnku na średnim ogniu (ja dałam cukier z prawdziwą wanilią razem z pozostałymi składnikami). Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po około 3 minutach, jak zgęstnieje, zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy (o ile jest używany) i zostawić w lodówce.
Przygotowanie spodu biszkoptowego: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny, delikatnie mieszając łyżką. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do foremki i piec w 180 st.C przez ok. 30 min. Gdy wbity patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto i dobrze przestudzić przed przełożeniem go kremem.
Wierzch tortu: 500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące – ja truskawki dodatkowo pokroiłam na trochę mniejsze kawałki. Ubić kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy oraz śmietan-fix.
Wykonanie: 1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego. Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami i listkami mięty.