Tutti frutti ze śliwkami
Zachęcam do upieczenia ciasta o nazwie "Tutti frutti ze śliwkami", którego oryginalny przepis znalazłam na stronie Ziutka, link tutaj, polecam!
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Pianka:
- 5 białek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce:
- 60 dag śliwek (każdą podzielić na pół i usunąć pestki)
Mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żółtka wyrobić na ciasto, podzielić na trzy części (2/3 + 1/3). Mniejszą część ciasta (1/3) podzielić jeszcze na 2 części i schłodzić w zamrażarce; większą częścią ciasta wylepić blaszkę.
Na ciasto ułożyć połówki śliwek brzuszkiem do góry (ja jeszcze zawsze nacinam tak do połowy każdą połówkę wzdłuż), na to zetrzeć jedną część ciasta z zamrażarki.
Białka ubić wraz z szczyptą soli, cukrem waniliowym, cukrem, wszystko zmiksować razem i ubijać jeszcze przez chwilę na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką, ubitą pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać.
Na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią część zamrożonego ciasta. Piec ciasto około 50 minut w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor.
Smacznego!