Tutti frutti ze śliwkami

Tutti frutti ze śliwkami

Zdjęcie - Tutti frutti ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zachęcam do upieczenia ciasta o nazwie "Tutti frutti ze śliwkami", którego oryginalny przepis znalazłam na stronie Ziutka, link tutaj, polecam!

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Owoce:

  • 60 dag śliwek (każdą podzielić na pół i usunąć pestki) 


Mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, żółtka wyrobić na ciasto, podzielić na trzy części (2/3 + 1/3). Mniejszą część ciasta (1/3) podzielić jeszcze na 2 części i schłodzić w zamrażarce; większą częścią ciasta wylepić blaszkę.

Na ciasto ułożyć połówki śliwek brzuszkiem do góry (ja jeszcze zawsze nacinam tak do połowy każdą połówkę wzdłuż), na to zetrzeć jedną część ciasta z zamrażarki.

Białka ubić wraz z szczyptą soli, cukrem waniliowym, cukrem, wszystko zmiksować razem i ubijać jeszcze przez chwilę na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką, ubitą pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać. 

Na koniec zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią część zamrożonego ciasta. Piec ciasto około 50 minut w temperaturze 190 stopni C na złoty kolor.

Smacznego!

Kategorie przepisów