Eklerki

Eklerki

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego.

Składniki:

1 szklanka mąki
50 g masła
3/4 szklanki wody
3 jajka
szczypta soli
cytryna

Składniki na krem:

300 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy)

+ tabliczka gorzkiej czekolady na polewę

Krem budyniowy 

Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ).

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 230 stopni przez około 25 minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki będą zupełnie upieczone, ponieważ mogą upaść.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe eklerki odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób to więcej kremu na ciastkach ;)

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec eklerki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą – nie powinna być już gorąca, ale ciągle jeszcze musi być płynna.

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Eklerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów