Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło... Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Serniki są u nas bardzo popularne. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera.
Pyszne i lekie ciasto, które smakuje cały rok. Dwie delikatne warstwy oparte na kakaowym biszkopcie. Sama nie wiem, która warstwa bardziej mi smakowała. Biała zawiera czekoladę więc jest słodsza a kawowa deliaktnie przełamuje jej smak. Całość doskonale skomponowana.
Takie batoniki są niezwykle wdzięczne, jako że stanowić mogą bazę dla własnych smaczków i dodatków. I uczą matmy. Ponieważ oryginalny przepis podaje jakąś idiotyczną gramaturę mleka, chłopcy musieli przysiąść i wyliczyć mi proporcje na naszą rodzimą gramaturę oraz podmienione produkty.
Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. (...). Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce.
Był już co prawda wcześniej sernik gotowany, ale tym razem podam przepis na sernik na miodowych spodach. To receptura mojej Mamy, i to właśnie ciasto było hitem ostatnich świąt Bożego Narodzenia.
Tak, to sie zgadza - szybki przepis!, bo są też przepisy na makaroniki gdzie trzeba ubujać włoską bezę czyli gotujemy syrop i wlewamy go strumieniem do ubitych białek - ja w tym przepisie omijam ten proces i wychodzą makaroniki jak laleczki.