Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto kruche ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło... Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Zdjęcie - Ciasto kruche ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 15-20 dkg maki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 dkg śliwek,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • płatki migdałowe do posypania.


Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.
Zdjęcie - Ciasto kruche ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów