Ciasto kruche ze śliwkami
Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło... Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)
Składniki:
- 10 dkg masła,
- 10 dkg cukru,
- 15-20 dkg maki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 dkg śliwek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- płatki migdałowe do posypania.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.