Obudził mnie katar i ból gardła, ale zmotywowało mnie to jeszcze bardziej i zainspirowało do wzbogacenia przepisu imbirem. W końcu cytryna i imbir to znane od tysięcy lat metody radzenia sobie z przeziębieniem. Tak to sobie przynajmniej tłumaczę zajadając się kolejnym kawałkiem...
Szukałam przepisu na szybkie ciasto jabłkami (takie, bez konieczności wcześniejszego przygotowywania kruchego spodu) i trafiłam na propozycję Davida Lebovitz’a- mojego ulubionego amerykańskiego cukiernika mieszkającego we Francji.
Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam!
Ciasta z rabarbarem to moje ulubione wypieki ponieważ łączą słodko-kwaśny smak. Po prostu kocham takie połączenia w przepisach i zawsze wtedy na jednym kawałku się nie kończy. Ten przepis akurat jest właśnie taki, kwaśny rabarbar i słodka beza i jeszcze do tego wszystkiego kruche ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą jest idealne dla łasuchów i osób, które uwielbiają bardzo słodkie wypieki.
Ekspresowe, efektowne i niesamowicie smaczne ciacho. (...) Z soku z wiśni po zapieczeniu zrobił się przepyszny kisiel i całość po prostu smakowała nieziemsko - niebo w gębie:-)
Tarta cytrynowa z bezą, czyli lemon meringue pie. Warstwa kruchego ciasta, masa cytrynowa oraz duża porcja bezy. Uwielbiają ją Anglicy i u nich taka tarta to już tradycja. Tarta jest niesamowicie intensywna w smaku. Głownie dominuje smak słodki i kwaśny.
Puszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki "O jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec!
Ten tort posmakuje wszystkim, nie tylko wielbicielom kokosa. Jest mocno wilgotny, wspaniale kremowy, bardzo kokosowy i pyszny. Dodatkowo przełożony jest dżemem truskawkowym. Wspaniale byłoby udekorować go świeżymi truskawkami