Biszkopt z jabłkami i cynamonem
Puszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki "O jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec!
Składniki:
4 jajka
250 g cukru
250 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
3-4 jabłka
1 łyżka cukru i cynamon do posypania
Przygotowanie: Obieramy jabłka i kroimy je w ósemki. Ubijamy jajka z cukrem przez około 3 minuty, po czym dodajemy pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, po czym sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek wbity w ciasto nie jest suchy, dopiekamy kolejne parę minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.