Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą
Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików.
Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-)
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła.
Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia.
Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części.
U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)