Francuskie ciasto jabłkowe
Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam!
Przepis znalazłam tutaj:-)
Scroll down for recipe in English
Francuskie ciasto jabłkowe
(tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji)
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki (140g) rodzynek
- 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (280g) mąki
- 1/3 szklanki (65g) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek (115g) zimnego masła
- 2 duże jajka
Składniki na lukier:
- 1 (140g) szklanka cukru pudru
- 1 1/2 łyżki wody
Przygotowanie:
- W celu przygotowania nadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu. Dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i mieszaj, aż kawałki masła przestaną być widoczne. Teraz dodaj jajka i mieszaj do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Wyjmij ją na posypaną mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C, natłuść masłem lub sprayem tortownicę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć na posypanej mąką powierzchni aby zmiękło. Oderwij większą jego połowę, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy (odetnij nadmiar ciasta). Wyłóż nadzienie jabłkowe i na to wyłóż rozwałkowaną resztę ciasta. Przy pomocy widelca zlep dokładnie brzegi, a następnie ponakłuwaj nim cały wierzch.
- Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
French apple pie
(20 cm baking pan, 8 servings)
Ingredients for apple filling:
- 1,2kg apples, peeled, cored ant cut into eights
- 2 tablespoons of butter
- 1/2 cup (100g) sugar
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 3/4 cup (140g) raisins
- 1 tablespoon dark rum or brandy
Ingredients for pastry dough:
- 2 cups (280g) all-purpose flour
- 1/3 cup (65g) sugar
- 1 teaspoon baking powder
- 1/4 teaspoon salt
- 8 tablespoons (115g) unsalted butter, cold
- 2 large eggs
Ingredients for icing:
- 1 cup (140g) confectioners sugar
- 1 1/2 tablespoons water
Preparation:
- For the apple filling melt the butter in a wide saucepan, add all the remaining ingredients but the rum. Stir well, place on medium heat, cook until the apples start to sizzle, then cover the pan and decrease the heat. Cook until the apples have exuded water, between 5 and 10 minutes. Uncover the pan and stir occasionally while the water evaporates. Remove from heat, add the rum, and spread the filling in a shallow bowl. Refrigerate the apple filling.
- For the dough, combine the flour, sugar, baking powder, and salt in the bowl of a food processor and pulse to mix. Add butter and pulse until the butter is no longer in visible pieces. Add the eggs and pulse until the dough starts to form a ball. Invert to a floured work surface and carefully remove the blade. Wrap and chill the dough.
- When you are ready to assemble the pie, preheat the oven to 180ºC.
- Lightly knead the chilled dough to soften it. Roll a little more than half the dough on a floured surface and line the pan. Cut away excess dough at the rim of the pan. Spread the chilled apple filling in the crust. Roll the remaining dough and cut an 20cm disk. Set it atop the filling and fold the dough on the side of the pan over it to seal. Use a fork to press down the folded dough and to pierce some holes throughout.
- Bake until the dough is baked through and dark golden, about 35 to 40 minutes. Cool on a rack.
- Combine the confectioners’ sugar and water in a small saucepan and stir well. Heat to lukewarm and quickly spread on the pie. Let the icing set before serving.
Enjoy!