Galette - rustykalna tarta z wiśniami
Ekspresowe, efektowne i niesamowicie smaczne ciacho. Użyłam mrożone kawałki ciasta, które zawsze mi zostają z przygotowywania szarlotki. Szkoda mi wyrzucić i zbieram w zamrażarce, chociażby na takie wykorzystanie. Przyznacie, że smakowite;-) Ale można zrobić kruche lub półkruche ciasto i efekt będzie podobny. Z soku z wiśni po zapieczeniu zrobił się przepyszny kisiel i całość po prostu smakowała nieziemsko - niebo w gębie:-)
Ja wykorzystałam kawałki ciasta zamrożonego, które mi zostało z mojej szarlotki (klik), ale można zrobić kruche ciasto, np. takie jak poniżej.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Nadzienie (podpatrzone na Kwestii smaku):
- 50 dkg wiśni wydrylowanych,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto lub wykorzystać mrożone kawałki ciasta. Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Wielkość zależy od posiadanego ciasta. Również użycie wiśni dostosować od ilości ciasta. Owoce wymieszać z mąką i cukrem. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm boków. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła owoce. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.