Odwrócone ciasto z gruszkami.
Tyle nowego…
Nowy tydzień, miesiąc, rok szkolny, szkoła… nie moja, a jednak stres jest… pogoda i lakier do paznokci…
Trudno mi zebrać myśli więc piekę ciasto i omal nie zapominam o dodaniu cukru. Na wszelki wypadek piekę w małej foremce, aby móc upiec kolejne – miksowanie ciasta tak uspokaja…
Szkoda, że przez to gruszki wcale nie chcą ułożyć się tak finezyjnie jak to zaplanowałam.
Nie będzie ładnie, ale będzie smacznie.
Bo choć nie pamiętam, by moja mama piekła ciasta z gruszkami, kojarzą mi się właśnie tak. Słodkie i soczyste, pachnące pieczonym ciastem i karmelem.
Tak pachnie nadchodząca jesień i oby była złota, bo jak na razie wszędzie jest szaro.
Składniki:
(okrągła forma 18-20cm)
- 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 gruszki
Przygotowanie krok po kroku:
- 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklankę wody podgrzewaj na patelni tak długo aż syrop zgęstnieje i uzyska brązowy kolor karmelu. Natychmiast przelej do natłuszczonej formy i pozwól by zastygło.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- Obrane gruszki przekrój na pół, a następnie pokrój na półplasterki. Ułóż w formie wachlarza na zastygniętym karmelu.
- Zalej delikatnie przygotowanym ciastem i wyrównaj.
- Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili aż ciasto będzie sprężyste na środku.
- Wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż na talerz do góry dnem.
- Ostudź.
Smacznego!