Brownie klasyczne

Brownie. Ciasto, które ponoć powstało przez przypadek, gdy jego autorka zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Uchodzi za najłatwiejsze na świecie, za takie, co to ponoć nawet tym, co w kuchni mają dwie lewe ręce, się uda.
Dla mnie to jedno z najtrudniejszych ciast. Serio :P Bo nawet jak przepis jest dobry, to dwie minuty za długo w piekarniku i już jest za suche. I to już nie jest to. A że każdy piekarnik jest inny, a ja często piekę „na oko”, zapominając patrzeć na zegar, kilka razy już zrobiłam brownie-suchara.
Bo brownie powinno być wilgotne, gliniaste, bardzo czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Przynajmniej to klasyczne, bo powstało oczywiście mnóstwo wariacji na jego temat, łącznie z wersjami „totally light”.
Charakterystyczne dla klasycznego brownie jest również tworząca się na wierzchu skorupka. Uwielbiam ją.

Tym razem udało się. Wyjęłam brownie z piekarnika w ostatniej chwili ;) Jest bardzo dobre, sycące, świetnie smakuje ze szklanką mleka lub... filiżanką gorzkiej kawy, która równoważy jego słodycz.

Brownie przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia z Chantel, Kasią i Aleksandrą.

Zdjęcie - Brownie klasyczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BROWNIE
120g czekolady,
120g masła,
60g mąki,
180g cukru,
3 duże jajka,
40g orzechów włoskich

W misce ustawionej nad rondlem z gotującą się wodą rozpuścić masło i połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić, by masa nieco przestygła.
Jajka wbić do miski i krótko utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i masę czekoladową, wszystko jeszcze raz krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Na koniec dodać orzechy laskowe i wmieszać je w ciasto.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 18-20 minut (wg mnie może być nawet 15 minut, wszystko zależy oczywiście od piekarnika, ale na pewno nie dłużej niż 20 minut). Wbity w świeżo upieczone ciasto patyczek może być mokry – podczas studzenia ciasto stężeje.


(na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej, znalezionego na blogu Pycha ciasta)


Zdjęcie - Brownie klasyczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser Kinder Bueno
3

Deser Kinder Bueno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką
3

Kakaowe ciasto kruche z budyni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tarta czekoladowa z solą

Tarta czekoladowa z solą

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto czekoladowe z Guinnessem wg Nigelli Lawson

Ciasto czekoladowe z Guinnesse…

upl upl
Niebo w gębie

Bellini
1

Bellini

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą
1

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust