Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ zawsze miałam słabość do ciast z dodatkiem białego sera (są wilgotne, długo utrzymują świeżość), ostatnio eksperymentuję z delikatną i kremową ricottą.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto o mocnym aromacie cytryn jest niezwykle delikatne, ma wręcz kremową konsystencję (lekko zbliżoną do sernika, a może nawet brownie). Naprawdę wyjątkowe, prezentujące się przy tym niezwykle elegancko w swojej prostocie.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi ze strony A cup of mascarpone.

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą

Agata, 27 stycznia 2014

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 2 szt
  • cukier - 1/2 szklanki
  • skórka z cytryny - otarta z 2 owoców
  • oliwa - 1/3 szklanki
  • ricotta - 3/4 szklanki
  • sok z cytryny - 1/4 szklanki
  • masło - 3 łyżki, roztopione plus do nasmarowania foremki
  • lukier
  • cukier puder - 6 łyżek
  • sok z limonki - ok. 1 łyżki
Sposób przygotowania

Żółtka jajek zmiksuj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.

W drugiej misce zmiksuj masło z ricottą i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem dodaj oliwę, a następnie suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.  Połącz z wcześniej ubitymi żółtkami.

Ubij na sztywno białka. Delikatnie połącz (łyżką/szpatułką) z resztą ciasta.

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki np. na tartę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC na ok. 25-30 minut.

Gotowe, przestudzone ciasto polej na wierzchu lukrem (połączonym cukrem pudrem z sokiem z limonki). Wierzch możesz dodatkowo ozdobić otartą skórką cytrynową.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy