Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą
            
Ponieważ zawsze miałam słabość do ciast z dodatkiem białego sera (są wilgotne, długo utrzymują świeżość), ostatnio eksperymentuję z delikatną i kremową ricottą.

To ciasto o mocnym aromacie cytryn jest niezwykle delikatne, ma wręcz kremową konsystencję (lekko zbliżoną do sernika, a może nawet brownie). Naprawdę wyjątkowe, prezentujące się przy tym niezwykle elegancko w swojej prostocie.

Przepis pochodzi ze strony A cup of mascarpone.
     
         
            Cytrynowe ciasto z ricottą i oliwą
            Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
 - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 - sól - 1/4 łyżeczki
 - jajko - 2 szt
 - cukier - 1/2 szklanki
 - skórka z cytryny - otarta z 2 owoców
 - oliwa - 1/3 szklanki
 - ricotta - 3/4 szklanki
 - sok z cytryny - 1/4 szklanki
 - masło - 3 łyżki, roztopione plus do nasmarowania foremki
 - lukier
 - cukier puder - 6 łyżek
 - sok z limonki - ok. 1 łyżki
 
Żółtka jajek zmiksuj z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę.
W drugiej misce zmiksuj masło z ricottą i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem dodaj oliwę, a następnie suche składniki: mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Połącz z wcześniej ubitymi żółtkami.
Ubij na sztywno białka. Delikatnie połącz (łyżką/szpatułką) z resztą ciasta.
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki np. na tartę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC na ok. 25-30 minut.
Gotowe, przestudzone ciasto polej na wierzchu lukrem (połączonym cukrem pudrem z sokiem z limonki). Wierzch możesz dodatkowo ozdobić otartą skórką cytrynową.