To naprawdę pyszne ciasto! Wilgotne, pełne jabłek, pachnące goździkami. Nie jest przytłaczająco korzenne, co sprawia, że pojawia się w nim wręcz karmelowa nuta.
Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką.
Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy.
Idealny przepis na lekkie ciasto, dla osób, które nie lubią sterty brudnych miseczek, szklaneczek i łyżeczek, które zostają po przygotowaniu ciasta. Ja zmniejszyłam ilość cukru o połowę, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast, dodatkowo kruszonka, którą dodałam od siebie również dosładza ciasto.
Babka ta była całkiem smaczna, o wyraźnym karmelowym smaku i pięknym zapachu. Nie za słodka, jak dla mnie jednak ciut za sucha. Z herbatą lub kawą smakowała jednak całkiem fajnie. Duży plus za smakowity karmelowy sos i chrupiące migdały.
Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowych wypieków. Tort borówkowo truskawkowy zrobiłam właśnie na jedną z nich. Owoce, śmietana i mascarpone jak zwykle się sprawdziły.
Mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia przesiać do jednej misy i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Wlać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Do masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę...