Arystokratka – kostka czekoladowa z bitą śmietaną
Przez kilka dni zastanawiałam się jak nazwać to ciasto. Nie jest to bowiem ani słynna wuzetka, ani popularna ostatnio na różnych blogach mleczna kanapka, chociaż wygląda podobnie, a ciasto czekoladowe nie odzwierciedla w pełni tego, czym ono jest. Kiedy Pani Ania zaproponowała nazwę Arystokratka, pomyślałam, że może coś w tym jest. Ciasto bowiem, mimo iż bardzo proste, jest niesamowicie bogate w smaku, wyraziste i ekstremalnie czekoladowe. Bita śmietana z nutą cytrynową jest niczym jedwabna koronka na pięknej sukni, która bez niej byłaby tylko pospolitą kiecką.
No i takim sposobem ciasto, które upiekłam stało się arystokratką. Tym samym też przepis może spokojnie pojawić się na blogu, bo choć od początku były z nim problemy – nieudane zdjęcia, brak nazwy – finał można udać za udany i w świetnym stylu.
Ciasto świetnie nadaje się na każdą okazję. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani poświęcenia, może stać się pysznym, poniedziałkowym podwieczorkiem, albo słodkim upominkiem z okazji nadchodzącego Dnia Matki. Jestem pewna też, że wspaniale sprawdzi się jako deser w Dzień Dziecka, który też już zbliża się wielkimi krokami. Zaopatrzcie się więc w porządny zapas dobrej czekolady i do dzieła!
Składniki:
(forma 20-30cm)
- 200g ciemnej czekolady (gorzka lub deserowa)
- 200g masła
- 150g cukru trzcinowego demerara
- 2 duże jajka
- 100ml kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
krem:
- 600ml kremówki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
polewa:
- 150g czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- W kąpieli wodnej lub na najmniejszym ogniu roztop masło, połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewaj do połączenia się składników. Odstaw na 2-3 minuty do przestygnięcia.
- Mieszając lub miksując dodawaj po jednym jajku, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
- Do drugiego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek, sól oraz sodę.
- Do masy czekoladowej dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut lub do „suchego patyczka”.
- Ostudź na kratce.
- Ostudzone ciasto ostrożnie przekrój na pół tak, aby powstały dwa placki do przełożenia kremem. Uważaj, aby nie pokruszyć ciasta, jest dość kruche.
- Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Do połowy dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj i przełóż ciasto powstałym kremem.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem i mlekiem. Rozsmaruj na cieście równomiernie. Odstaw do zastygnięcia.
- Udekoruj pozostałą bitą śmietaną wg uznania.
Smacznego!