Baba Wielkanocna
Tradycyjnie w Wielki Piątek gospodynie domowe pieką drożdżowe babki, mazurki i ciasta. Więc i ja upiekłam drożdżową babę Wielkanocną z rodzynkami. Użyłam najlepszych składników, aby moja baba była najlepsza i najładniejsza.
I przy okazji Swiąt Wielkiej Nocy składam wszystkim dobrym ludziom moc szczerych życzeń, oby na Waszych stołach Wielkanocnych nie zabrakło nie tylko bab wielkanocnych ! Wesołego Alleluja ?
Składniki:
- 400 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 80 g cukru
- 6 żółtek
- 1 jajo
- 200 lub 220 ml mleka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 60 g rodzynek
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać, żółtka z jajkiem utrzeć z cukrem, wanilię i dodać do mąki, następnie wyrośnięty rozczyn.
- Mleko zagotować z masłem, przestudzić do temp. pokojowej i wlać do mieszaniny.
- Wyrobić ciasto przez 5 minut, do powstania pęcherzyków powietrza.
- Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i dodać wczesniej namoczone w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki.
- Uformować wałek i włożyć do formy babkowej dużej, końce zlepić.
- Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 lub 35 minut.
- Następnie wystudzić, po czym posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego ?