Moja "Kuchnia włoska" zawiera bardzo wiele ciekawych przepisów na dietetyczne wypieki, które zamierzam powoli wypróbowywać. Na pierwszy ogień poszedł chlebek gryczany, bo akurat udało mi się kupić mąkę gryczaną.
Oprócz ciekawych walorów smakowych, chleb gryczany ma także inną zaletę. Upieczony na bazie mąki gryczanej świetnie się sprawdza w diecie bezglutenowej.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis.
W końcu jednak udało mi się upiec chleb. Bardzo smaczny chleb, z grubą, chrupiącą skórką. Co prawda wyrastał dwa razy dłużej niż powinien (zakwas ciągle senny), ale byłam na to przygotowana ;-)
Oczywiście zamiast syropu możecie użyć miodu. Chleb ten nie jest typowo słodkim wypiekiem, raczej należy traktować go jako bochenek z lekkim, słodkim posmakiem. To pozwala cieszyć się nim również z wytrawnymi dodatkami.
Pierwsze podejście do bułek maślanych miałam w minioną środę, zrobiłam z całej porcji - 20 sztuk, zniknęły do czwartku rana wszystkie! Nie byłam wtedy z nich do końca zadowolona, bo moi panowie uparli się na kruszonkę, którą zrobili sami - Kto śledzi facebook- a, to wie o czym piszę;)
Bułeczki z krzyżykiem ( hot cross buns ) pochodzą z kuchni brytyjskiej i tradycyjnie jadane są w Wielki Piątek przed świętami Wielkanocnymi. Rodzynki oraz skórka z pomarańczy nadają im bardzo ciekawego smaku. Możemy je podawać samodzielnie lub z masłem i konfiturą.
Na warsztat wzięłam chleb sprawdzonej kuchni mający w nazwie błyskawiczny. Prawie 3 godziny, to dla mnie w tej kategorii się nie mieści. Ale, że wybrałam go ze względu na obecność octu winnego, a nie czas, to byłam całkiem usatysfakcjonowana. Zaletą jest to, że można go wyrobić zwykłym mikserem, bo ciasto jest dość płynne.
Korzystając z tego, że chleb na zakwasie pszennym nie ma tradycyjnej dla chleba na zakwasie kwasowości, postawiłam na słodkie smaki. Dodałam do niego rodzynki i miód. Oczywiście spokojnie można je zastąpić innymi bakaliami, a miód na przykład syropem klonowym, czy innym.
Dzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności :-) Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como.