Chleb gryczany (Pane di grano saraceno)

Chleb gryczany (Pane di grano saraceno)

Moja "Kuchnia włoska" zawiera bardzo wiele ciekawych przepisów na dietetyczne wypieki, które zamierzam powoli wypróbowywać. Na pierwszy ogień poszedł chlebek gryczany, bo akurat udało mi się kupić mąkę gryczaną. Nie jest tania - ok. 6zł za 0,5 kg - ale chleb z jej dodatkiem jest bardzo pyszny i znacznie lepszy od chleba z samej mąki z pełnego przemiału, a jej indeks glikemiczny to tylko 40.

Składniki:

40 g drożdży lub 2,5 paczki drożdży suszonych

1 łyżeczka cukru lub fruktozy

500 g mąki gryczanej

300 g nieoczyszczonej mąki pszennej (tak dosłownie jest w przepisie, ja dałam mąkę pszenną graham 1850, ale możecie oczywiście użyć innej)

ok. 350 ml ciepłej wody

3 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozmieszaj ze 100 ml wody i łyżeczką cukru lub fruktozy, odstaw na 10-15 minut. Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj oliwę i rozpuszczone drożdże, zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wody (ilość wody może różnić się od podanej, w zależności od typu mąki, jakiego użyjesz). Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, odchodzić od rąk i blatu, a po naciśnięciu, wracać do pierwotnego kształtu. Teraz możesz odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz przez około 2-3 minuty. Uformuj bochenki i powtórnie zostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez ok. 30-35 minut.

Chlebek jest bardzo pyszny i chrupiący. Najlepiej przechowywać go w papierowym woreczku. Radziłabym jednak zrobić go w foremce, ponieważ w czasie pieczenia bardziej rozchodzi się na boki, zamiast rosnąć do góry, i robi się trochę płaski.

Kategorie przepisów