Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym

Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio używam zakwasu pszennego bez przerwy. Dokarmiam, odstawiam, dodaję do chleba, dokarmiam, odstawiam… Gdy na chwilę o nim zapomnę, zaczyna sam się dopominać o użycie, wychodząc o własnych siłach ze słoika. I to najbardziej lubię w zakwasie. To bez wątpienia istota żyjąca!

Zdjęcie - Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzystając z tego, że chleb na zakwasie pszennym nie ma tradycyjnej dla chleba na zakwasie kwasowości, postawiłam na słodkie smaki. Dodałam do niego rodzynki i miód. Oczywiście spokojnie można je zastąpić innymi bakaliami, a miód na przykład syropem klonowym, czy innym.

Zdjęcie - Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trzymając się proporcji z pewnością wyjdzie Ci pyszny chleb. Dodatki to już naprawdę rzecz gustu. Zachęcam do eksperymentów!

Chleb pszenny na słodko na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 12 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g + 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wymieszaj wszystkie składniki poza 150 g mąki w misce. Pomieszaj łyżką aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc (ja odstawiłam na kilkanaście godzin).
  3. Po upływie tego czasu dodaj do ciasta pozostałe 150 g mąki i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  4. Włóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o długości 15 cm. Przykryj formę materiałową ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Umieść ciasto w piekarniku i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  7. Daj bochenkowi ostygnąć.

3.1.09

Kategorie przepisów