Chleb żytni z syropem klonowym na zakwasie
Jestem w stanie się założyć, że na hasło „syrop klonowy” większość z Was, czytelników, wyobraża sobie oblane nim naleśniki. Nie ma się co dziwić, to chyba najpopularniejsza forma wykorzystania go. Ja jednak naleśniki jadam rzadko, a syrop trzymam w mojej szufladzie nieustannie. Strasznie lubię dodawać go do różnych dań.
Syropem można słodzić wszystko to, co normalnie dosmakowałoby się cukrem czy miodem. Jednak syrop, ze swoim charakterystycznym, jakby palonym smakiem, dodaje potrawom charakteru. Tym razem dodał go także mojemu bochenkowi chleba.
Oczywiście zamiast syropu możecie użyć miodu. Chleb ten nie jest typowo słodkim wypiekiem, raczej należy traktować go jako bochenek z lekkim, słodkim posmakiem. To pozwala cieszyć się nim również z wytrawnymi dodatkami.
Chleb żytni z syropem klonowym na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 12 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 350 g + 250 g mąki żytniej typ 720
- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- ok. 350 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki poza 250 g mąki żytniej.
- Ciasto powinno osiągnąć, lepką, gęstą konsystencję.
- Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na noc.
- Po upływie tego czasu dodaj do ciasta pozostałą część mąki. Zagnieć rękami, aż uzyskasz jednolite, lekko lepkie ciasto.
- Z ciasta uformuj okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj bochenek materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 4 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb ok. 35 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Daj mu ostygnąć.