Chleb Toskański

Chleb Toskański

Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I nadszedł czas na kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni. Nie ukrywam, że tęsknię i czekam z niecierpliwością na te comiesięczne propozycje. Tym razem chleb Toskański wybrała dla nas Amber Jakbym się przeniosła do winnicy z zeszłorocznych wakacji...Jak miło:-) Maczany w oliwie lub oblany nią obficie...Cudo!
Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
przepis z tej strony – klik!

  • 1000g mąki typu 00
  • 700ml ciepłej wody
  • 50g oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • Ja dodałam sól (10 g na tę ilość ciasta).

Przygotowanie: 1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła. 2. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. 3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. 4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb. Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut). Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin. Uwagi: ja swój chleb wyrabiałam w mikserze, dodałam sól i robiłam z połowy ilości składników.
Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb Toskański piekli:

Kategorie przepisów