Bardzo lubię domowe pieczywo wypiekane w domu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczony chleb czy bułki, dlatego testuję różne przepisy. Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Doroty, polecam!
Piękne, mięciutkie, zachowujące długo świeżość, najeżone ziarnami - po prostu pyszne i ta forma w jakiej są upieczone, u mnie w Gdańsku to po prostu "Stokrotka", a u Was?
Do upieczenia tego chleba wystarczą składniki, miska, łyżka, keksówka i piekarnik. No, papier do pieczenia się przyda. Czas, jaki musimy poświęcić na jego wykonanie, to 5 minut - rośnie i piecze się bez naszego udziału. Jest pyszny i zdrowy.
Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania.
Dzisiaj chciałam pokazać, że piekarnik nie jest niezbędnym narzędziem do przygotowania samodzielnie pieczywa. Chlebki pita można również grillować, zarówno w ogrodzie na grillu węglowym jak i w domu na grillu elektrycznym (tak jak ja to zrobiłam).
Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan