Domowy chleb
Bardzo lubię domowe pieczywo wypiekane w domu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczony chleb czy bułki, dlatego testuję różne przepisy. Tym razem skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Doroty, polecam!
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki otrębów żytnich
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki siemienia lnianego
- garść słonecznika
- garść dyni
- jajko
- mak lub siemie lniane do posypania
Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie. Połączyć z mąką, otrębami, solą, ziarnami. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wylać je na blachę i piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. 0,5 godziny przed wyjęciem wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem albo siemieniem. Z tej porcji wyszły mi 2 chlebki.
Smacznego!