Łatwy chlebek naan
Łatwy chlebek naan / Easy naan 13 maj , 2014 2 komentarzy
Nie jest tajemnicą, że ja i moja połówka jesteśmy ogromnymi fanami kuchni indyjskiej. Na blogu jest już 8 przepisów na przeróżne curry i wszystkie są przepyszne! Do tej pory podawałam je zawsze z ryżem, jednak postanowiłam spróbować czegoś innego i takim sposobem natchnęło mnie na wypróbowanie łatwego przepisu na chlebek naan. Sprawdził się doskonale, a na tym co zostało upiekłam następnego dnia na śniadanie „podpłomyki” z wędlinką i dużą ilością sera. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwy chlebek naan
(30 małych lub 15 średnich chlebków)
Składniki:
- 2 1/ 4 łyżeczki drożdży instant
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 2 łyżeczki soli
- 3 1/2 – 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki roztopionego masła
Przygotowanie:
- W misce miksera wymieszaj drożdże, wodę, szczyptę cukru i odstaw na około 10 minut, do pojawienia się bąbelków. Wmieszaj resztę cukru, mleko , jajko i sól. Następnie cały czas miksując wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię i pozagniataj ręcznie przez 6-8 minut, aż stanie się gładkie i jednolite.
- Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ręcznikiem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do momentu podwojenia swojej objętości, co może potrwać około 1 godziny.
- Wyjmij ciasto z miski i uderz w nie kilka razy pięścią, aby pozbyć się nadmiarowych bąbelków powietrza. Odrywając po kawałku ciasta, utwórz 30 kulek wielkości piłeczki do golfa. Przykryj je ręcznikiem i odstaw na 30 minut, do podwojenia ich objętości.
- Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Rozwałkuj jedną z kulek na kształt koła, natłuść najlepiej pędzelkiem powierzchnię patelni grillowej i połóż placek. Smaż przez 2 do 3 minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie natłuść masłem, najlepiej przy pomocy pędzelka widoczną część placka, odwróć go i smaż kolejne 2-3 minuty, do zarumienienia. Wyjmij gotowy placek z patelni i powtórz czynność z resztą kulek.
Smacznego!
English version
Easy naan
(30 smaller or 15 medium sized pieces)
Ingredients:
- 2 1/4 tsp active dry yeast
- 1 cup warm water
- 1/4 cup white sugar
- 3 tablespoons milk
- 1 egg, beaten
- 2 teaspoons salt
- 3 1/2 – 4 cups flour
- 1/4 cup butter, melted
Preparation:
- In a bowl of a stand mixer, combine the yeast, water, and a pinch of the sugar. Let sit until the yeast blooms, about 10 minutes. Stir in the rest of the sugar, milk, egg and salt. Add in the flour, 1/2 cup at a time, until the dough pulls away from the sides of the bowl. Knead for 6-8 minutes, or until smooth.
- Place the dough in an oiled bowl, cover with a towel, and allow to rise in a warm place until doubled, about 1 hour.
- Punch down the dough. Pinch off pieces about the size of a golf ball and roll into 30 balls. Place on a baking sheet and cover with a towel. Allow to rise until doubled in size, about 30 minutes.
- Preheat grill pan to medium-high heat. Roll one ball into a thin circle. Lightly oil the grill and place the dough on the grill. Cook for 2 to 3 minutes, or until lightly browned. Brush the uncooked side with butter, then flip over and cook the second side. Remove from the grill and continue with the remaining dough.
Enjoy!