Smaczny drożdżowy chlebek o chrupiącej skórce i miękkim miąższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe śniadanie !
Po ostygnięcięciu okazało się, że chleb jest delikatnie, w sam raz wilgotny, z cudownym aromatem podpieczonych nasion z delikatną miodową nutą. A spory dodatek nasion nadaje miękiszowi fajną teksturę. Po prostu pyszny chleb :)
Kiedyś rozmyślałam o luźniej interpretacji mojego ulubionego ciasta z dzieciństwa, aby zamienić je w chleb. Tym sposobem powstał biało-czarny chleb zebra, następnie jego szpinakowa wersja i z suszonymi pomidorami. Przyszedł czas na jego czwartą, jesienną wersję z dynią
Zrobienie tego chlebka chodziło za mną od wieeeelu miesięcy, ale jakoś nigdy nie było sposobności. Aż w końcu nadszedł jego czas . Taka wytrawna drożdżówka jest świetna jako dodatek do grilla, czy sałatki, a nawet jako "smakowe" pieczywo do zrobienia kanapki.
Pyszny, domowy chleb z dodatkiem smażonej cebuli. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje! Idealny na kanapki. Jest prosty w przygotowaniu, wyrabiamy go mikserem z końcówką haków więc na dobrą sprawę nawet nie ubrudzicie rąk! U mnie w domu znika błyskawicznie!
Jak bagietki to koniecznie trzeba wypróbować przepis na domowe bagietki na piwie. Są niesamowite! Pachnące, chrupiące i wcale nie takie trudne. Spójrzcie tylko na zdjęcia – wyglądają naprawdę rasowo, a przecież zawodowym piekarzem nie jestem.
Czy są tu miłośnicy młodych ziemniaków? Z koperkiem, czy szczypiorkiem? Wiosną do ciasta na prosty chleb lubię dodać młode ziemniaki, dzięki temu wypiek ma piękny elastyczny miąższ. Prosty chleb możecie upiec bezpośrednio na blasze lub w żeliwnym garnku.
Składniki mieszamy drewnianą łyżką w misce, odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej i potem wstawiamy do lodówki. Tam ciasto może pozostać do 14 dni. W dowolnym momencie wyciągamy kawałe ciasta, pieczemy bagietki, chleb, pizzę ... na co tylko mamy ochotę. I już:-)
Jesień za oknem, trzeba dbać o odporność, a wiadomo przecież, że nic tak nie wspomoże naszego zdrowia jak solidna porcja czosnku! Wymieszałam go z masłem (smak!) i natką pietruszki (witamina C!) i tym sposobem mam na stole najzdrowszy wypiek świata!