Chleb bez wyrabiania dla nowicjuszy
Stawiasz w dziedzinie pieczenia pierwsze kroki? Ten przepis jest idealny dla debiutantów, ale i dla zaprawionych piekarzy również.
Przyszło mi upiec chleb na "wyjeździe" bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi stąd. Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu. Przepis tym razem nieco zmodyfikowałam i nie wyrastał jak w orginale w ściereczce suto wysypanej mąką, a w papierze wysmarowanym olejem. Jeszcze prościej, a równie dobrze. Ten chleb zawsze się uda. Jak niedostatecznie wyrośniety wyląduje w piekarniku, nadrobi to sam i po prostu popęka, tworząc apetyczną skorupkę.
Składniki:
400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
2 łyżki zakwasu żytniego
2 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Przyszło mi upiec chleb na "wyjeździe" bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi stąd. Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu. Przepis tym razem nieco zmodyfikowałam i nie wyrastał jak w orginale w ściereczce suto wysypanej mąką, a w papierze wysmarowanym olejem. Jeszcze prościej, a równie dobrze. Ten chleb zawsze się uda. Jak niedostatecznie wyrośniety wyląduje w piekarniku, nadrobi to sam i po prostu popęka, tworząc apetyczną skorupkę.
Składniki:
400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
2 łyżki zakwasu żytniego
2 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
- wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, najlepiej na całą noc
- wyrośnięte ciasto przełóż na papier wysmarowany olejem i umieść w misce razem z papierem do powtórnego wyrośnięcia - na około 1 godzinę. Ciasto posyp z wierzchu mąką i przykryj ściereczką
- rozgrzej piekarnik do 250`C i wstaw naczynie w którym będziesz piec, by się nagrzało. Możesz wstawić garnek żeliwny, naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta. Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cm
- gdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 210`C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb pieczesz w naczyniu z zamknięciem, pierwsze 20 minut piecz z pokrywą, następnie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze 20-25 minut bez przykrycia. Chleb jest gotowy, gdy posukany od spodu wydaje głuchy dźwięk
- studzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły