Chleb z serem i szczypiorkiem
Składniki:
425g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150g startego sera cheddar
1/2 pęczka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżeczka musztardy
200ml wody
odrobina pieprzu
Wykonanie:
W misie umieścić wszystkie składniki oprócz wody i dobrze wymieszać. Dodać tyle wody, aby uformować miękkie i lepkie ciasto - zazwyczaj wystarcza 200ml, ale może być trochę więcej. Z wyrobionego ciasta uformować bochenek i ułożyć na blasze do pieczenia lub włożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 35-35 minut albo do czasu, aż chleb będzie złocisty i będzie pięknie pachniał. @Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Źródło przepisu - Lorraine Pascale "Home cooking made easy" z moimi zmianami.