Ciabatta bez zagniatania
Bardzo prosty włoski rodzaj bułki. Praktycznie nie wymaga zagniatania, a co za tym idzie nie musisz używać miksera, ani męczyć rąk.
Porcja: 1 spory bochenek
Składniki:
4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki drożdży suszonych
spora szczypta soli
2 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto należy przygotować dzień, lub noc wcześniej.
Ja zaczęłam wieczorem, żeby na rano była świeżo upieczona.
W większej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Powoli dodawaj wodę i mieszaj razem z mąką. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą a mąką wchłonie całą wodę. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.
Po tym czasie powinno mieć bąbelkową strukturę. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i uformuj pożądany kształt. Przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw jeszcze na 2 godzinki do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 220°C. Piecz przez pierwsze 20 minut w tej temperaturze a potem obniż na 180°C i piecz kolejne 10-15 minut.
SMACZNEGO