Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
- Składniki:
- - mąka pszenna - 500 g
- - świeże drożdże - 300 g
- - cukier - 50 g
- - letnie mleko - 250 ml
- - roztopione masło - 40 g
- - jajka - 2 szt
- - sól - 1 szczypta
- Kruszonka :
- - mąka – 3 łyżki
- - cukier – 3 łyżki
- - masło – 1 łyżka
- Dodatkowo :
- - masło do posmarowania
Odrywane bułeczki!
Chodziły za mną , chodziły , aż wychodziły
Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …
Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.
Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej napewno się nie skończy!
Śmiało można zajadac solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.
Sposób przyrządzenia:
Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.
Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.
Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).
Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.
Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.
Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.
Układamy obok siebie w formie.
Odstawiamy na ok. 20 minut.
Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.
Posypujemy obficie ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Smacznego!
Pamiętajcie , że ciasto musi rosnąc w cieple , bez przeciągu!