Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką

Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką
  • Składniki:
  • - mąka pszenna - 500 g
  • - świeże drożdże - 300 g
  • - cukier - 50 g
  • - letnie mleko - 250 ml
  • - roztopione masło - 40 g
  • - jajka - 2 szt
  • - sól - 1 szczypta
  • Kruszonka :
  • - mąka – 3 łyżki
  • - cukier – 3 łyżki
  • - masło – 1 łyżka
  • Dodatkowo :
  • - masło do posmarowania

Odrywane bułeczki!

Chodziły za mną , chodziły , aż wychodziły ;)

Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …

Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.

Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej napewno się nie skończy!

Śmiało można zajadac solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym.

Zdjęcie - Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.

Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.

Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.

Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).

Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.

Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.

Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.

Układamy obok siebie w formie.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

Posypujemy obficie ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Zdjęcie - Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!


Pamiętajcie , że ciasto musi rosnąc w cieple , bez przeciągu!

Kategorie przepisów