Sałatka Tabbouleh

Kocham tę sałatkę. Jest lekka, orzeźwiająca i aromatyczna, Jest zdrowa. Jednak przede wszystkim uwielbiam jej smak. Połączenie kaszy bulgur, natki pietruszki, pomidora i ogórka doprawione sokiem z cytryny i oliwą - niby banalne, a można się w tym zakochać.
Pierwszy raz spotkałam się z nią kilka lat temu podczas wakacji w Egipcie. Na tabbouleh przeznaczona była cała chłodnia. Wszystkie składniki sałatki pokrojone, leżały w osobnych miseczkach. Wtedy nie wiedziałam co to jest, jednak podpatrując jak inni komponują swoją wersję, poznałam tabbouleh. Ten sposób podania jaki opisałam moim zdaniem idealnie oddaje ideę tej sałatki. Bo chociaż popularna jest we wszystkich krajach arabskich oraz wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, to jednak różni się dodatkami oraz przede wszystkim proporcjami składników. W libańskiej wersji podstawą jest natka pietruszki,a kasza występuje w niej bardziej jako przyprawa a do tureckiej (kısır) dodaje się koncentrat pomidorowy i nieraz syrop z granatu (udało mi się go kupić i czeka na swoją kolej). Jako opcjonalne dodatki stosuje się w niektórych regionach dymkę lub czerwoną cebulę, czosnek, miętę, fetę, a nieraz bardzo aromatyczne przyprawy: cynamon, kumin czy ziele angielskie.
Jeśli chcecie przygotować swoją tabbouleh zdajcie się na intuicję - nie patrzcie na proporcje, tylko po swojemu skomponujcie miseczkę.
Wiem, że niektórzy zamiast bulguru, wykorzystują kuskus. Ja jednak namawiać będę do poszukania tej lepszej wersji kaszy (tutaj możecie poczytac więcej o bulgurze). Wiem, że bulgur ciągle niedostępny jest w naszych marketach, jednak w sklepach internetowych można go zdobyć bez problemu. Dla mieszkańców Wrocławia polecam niedzielny bazar "Młyn" niedaleko centrum handlowego Korona i stoisko z turecką żywnością.
Zdjęcie - SAŁATKA TABBOULEH - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tabbouleh - Laura SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
  • 1-2 pęczki natki pietruszki
  • 3-4 pomidory
  • 1 duży ogórek
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (najlepiej dodawać po trochę - próbując)
  • sól

Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Wystudzić.
Natkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Pomidory i ogórka pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu. Niektórzy ściągają z pomidora skórę i usuwają nasiona z obu warzyw. Mi osobiście one nie przeszkadzają.
Wymieszać delikatnie pokrojone warzywa, natkę oraz kaszę.
Oliwę, sok i sól najlepiej dodawać po trochę, próbując - sałatka musi Wam smakować. Jeśli uznacie, że 1 łyżka soku z cytryny wystarczy a oliwy jest znacznie za mało zróbcie tak.

Reakcje:

Przepisy z tych kategorii

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Turecki dip marchewkowy
1

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka marokańska
2

Sałatka marokańska

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą
3

Mejadra – arabski ryż z soczew…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami
1

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bulgur z bobem i ziołami
2

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy mus z kaszy jaglanej z frużeliną
1

Kokosowy mus z kaszy jaglanej…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Frytki z polenty
1

Frytki z polenty

figmara figmara
figowe smaki