Gnocchi z pieczonymi szparagami

Zdjęcie - Gnocchi z pieczonymi szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W kolejnej odsłonie zabawy z trzema składnikami padło na szparagi, ser i jajko. Moim wyborem stało się połączenie delikatnych zielonych szparagów z włoskimi kluskami w aromatycznym sosie serowym. Szparagi zapiekane w szynce nie tracą wilgoci pozostając soczyste, nie wymagają również solenia - sama szynka jest wystarczająco słona. Przy kupnie szparagów zwróćcie uwagę na końcówki - nie powinny być mocno zdrewniałe - oraz główki - powinny być zamknięte. Powinny być jędrne i nie łamać się przy wyginaniu. Gdy kupujecie z wyprzedzeniem to należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Ser pleśniowy dowolny, mój wybór padł na ukochaną gorgonzolę. Można ją dostać również w delikatniejszej wersji Cremoso którą bardzo polecam.


  • 200g szparagów
  • 100g szynki dojrzewającej
  • 300g ziemniaków
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 100g sera pleśniowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka szałwi suszonej
  • sól morska
  • pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie obieramy ze skóry i ugniatamy, doprawiamy solą do smaku, dodajemy 100g mąki i jajko. Wyrabiamy ciasto krótko - jedynie do połączenia składników. Dzielimy na dwie części i z każdej tworzymy podłużny wałek. Ostrym nożem tniemy na kawałki. Wodę zagotowujemy i wrzucamy kluseczki, gotujemy 2-3 minuty aż wypłyną na powierzchnię.


Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki i zawijamy w szynkę dojrzewającą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, skrapiamy oliwą i pieprzymy. Pieczemy około 20-30 minut w zależności od grubości szparagów.


Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szałwię i po chwili mąkę, następnie wlewamy zimne mleko i mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pokruszony ser pleśniowy, gałkę i ugotowane gnocchi. Trzymamy na ogniu aż ser się rozpuści. W razie potrzeby możemy sos rozrzedzić dolewając mleka. Szparagi kroimy ukośnie w pół i wykładamy na talerz w towarzystwie gnocchi w sosie. Można przyprawić dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.


Zdjęcie - Gnocchi z pieczonymi szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniecznie zobaczcie też co przygotowała cała rzesza wspaniałych blogerów w składzie: Bartoldzik, Maggie, Wiera, Dobromila, Siaska, Mirabelka, Martynoosia, MalgosiaZ, Panna Malwinna, Siankoo.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i pomidorami
1

Młoda kapusta duszona z kiełba…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety mielone z białą kapustą
3

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
1

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!