Tapenada z zielonych oliwek

Zdjęcie - Tapenada z zielonych oliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta przepyszna pasta jest jedzona jako przystawka na całym świecie a wywodzi się z południa Francji. Można ją podawać na tostach lub bagietce, jest używana także jako nadzienie do drobiu.

Składniki
  • Oliwki zielone – 1 słoik
  • Kapary – 1/2 słoiczka
  • Oliwa z oliwek – do uzyskania konsystencji
  • Skórka z cytryny – z jednej sztuki
  • Siekana pietruszka – 3 łyżki
  • Siekana bazylia – 3 łyżki
  • Anchovies – 2 fileciki
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz mielony – do smaku
  • Parmezan tarty – 1/4 kubka ( 65ml )
Sposób przygotowania

1. Odcedzić oliwki i kapary, włożyć je do blendera.

2. Dodać skórkę z cytryny, pietruszkę i bazylię, parmezan, anchovies, sok z cytryny, mielić przez kilka sekund.

3. Dodajemy po trochy oliwy extra virgin, do uzyskania właściwej konsystencji, pasta musi być wilgotna ale nie luźna.

4. Podajemy na podpieczonym chlebie lub bagietce ( można też na krakersach )


Kategorie przepisów

Podobne przepisy