Tapenada z zielonych oliwek
Ta przepyszna pasta jest jedzona jako przystawka na całym świecie a wywodzi się z południa Francji. Można ją podawać na tostach lub bagietce, jest używana także jako nadzienie do drobiu.
Składniki- Oliwki zielone – 1 słoik
- Kapary – 1/2 słoiczka
- Oliwa z oliwek – do uzyskania konsystencji
- Skórka z cytryny – z jednej sztuki
- Siekana pietruszka – 3 łyżki
- Siekana bazylia – 3 łyżki
- Anchovies – 2 fileciki
- Sok z cytryny – 2 łyżeczki
- Sól – do smaku
- Pieprz mielony – do smaku
- Parmezan tarty – 1/4 kubka ( 65ml )
1. Odcedzić oliwki i kapary, włożyć je do blendera.
2. Dodać skórkę z cytryny, pietruszkę i bazylię, parmezan, anchovies, sok z cytryny, mielić przez kilka sekund.
3. Dodajemy po trochy oliwy extra virgin, do uzyskania właściwej konsystencji, pasta musi być wilgotna ale nie luźna.
4. Podajemy na podpieczonym chlebie lub bagietce ( można też na krakersach )