Słodka sobota #104: Torcik ptysiowy z rabarbarem i truskawkami
Przez cały tydzień gotowałam sporo, ale nie miałam za bardzo czasu eksperymentować w zaciszu domowej kuchni. Na szczęście w przyszłym tygodniu będę miała na to więcej czasu, więc zaspokoję swoją potrzebę kreatywnego gotowania :) Początek weekendu rozpoczęłam od wieczornego wypieku kilku ciast dla znajomych. Wszystkie wypieki powstały z myślą o innej okazji ze sprawdzonych receptur. Miałam też możliwość wymyślenia nowego deseru. Kuchnia sezonowa ma dla mnie ogromne znaczenie, staram się cieszyć wiosennymi produktami każdego dnia. Szczególnie tymi warzywami i owocami, które dostępne są najkrócej. Dlatego najchętniej wykorzystywałabym codziennie np. szparagi, czy rabarbar. Gdybym miała robić same desery, jednego dnia powstałby sernik rabarbarowy, następnego dnia drożdżówka z rabarbarem, kolejnego rabarbarowy chutney do naleśników, a jeszcze innego torcik bezowy z rabarbarem. Ostatecznie zrobiłam truskawkowo-rabarbarowy torcik, lecz nie bezowy, a ptysiowy. Z ciastem ptysiowym można kombinować na wiele sposobów. Udowodniłyśmy to już kilka razy, dzieląc się przepisem na eklerki, profiterolki,czy wytrawne serowe ptysie. Ciasto parzone można również wykorzystać jako spody do przełożenia kremową masą i owocami. Jako masę wybrałam prosty i lekki krem na bazie śmietanki kremówki oraz mascarpone. Dominujący smak torcikowi ma nadawać duszony rabarbar i świeże truskawki. Postawiłam dziś na wysoką konstrukcję, ale tak przygotowane spody można również rozdzielić tworząc po prostu mniejsze ptysie.
Torcik ptysiowy z rabarbarem i truskawkami
Spody ptysiowe:
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 125 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego lub miodu
- łyżeczka wódki cytrynowej (można pominąć)
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- kilka truskawek
- Do rondla wlewamy wodę i mleko. Dodajemy masło, cukier, sól. Do gotującego się mleka wsypujemy przesianą wcześniej mąkę w trzech partiach. Tworzące się ciasto intensywnie mieszamy trzepaczką i podgrzewamy ok. minuty. Ciasto w tym czasie będzie lśniące i "odchodzić" od garnka.
- Garnek zdejmujemy z ognia. Wbijamy po kolei jajka i dalej mieszamy masę, aż składniki się dokładnie połączą.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy szprycy wyciskamy z ciasta ptysiowego spody o średnicy ok. 10-12 cm.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ptysie pieczemy przez 15-17 minut. Upieczony spody wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z cukrem i wodą i dusimy na małym ogniu kilka minut. Gdy rabarbar puści sok, odsączamy go i przekładamy do miseczki.
- Ubijamy mikserem śmietankę kremówkę. Gdy masa będzie sztywna dodajemy mascarpone, cytrynówkę oraz mleko skondensowane/miód. Mieszamy ze sobą masę, przekładamy do misy i wkładamy do lodówki.
- Spody ptysiowe przekładamy schłodzonym kremem. Na każdym spodzie z kremem umieszczamy łyżkę rabarbaru i pokrojone świeże truskawki.