Porady kulinarne
-
Jakie pomidory do zupy krem?
Do przygotowania kremu z pomidorów z kwaśną śmietaną wybieraj dojrzałe, mięsiste odmiany takie jak malinowe, bawole serca czy lima. Unikaj twardych, niedojrzałych pomidorów, ponieważ mogą nadać zupie wodnisty smak i zbyt dużą kwasowość. Jeśli pomidory nie są wystarczająco słodkie, dodaj odrobinę cukru, aby zrównoważyć ich smak.
-
Zupa fasolowa - jak ja zagęścić?
Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.
-
Jak gotować komosę ryżową?
Komosę przed ugotowaniem należy dokładnie spłukać ciepłą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Wkładamy ją do zimnej wody, której powinno być dwa razy więcej niż nasion komosy. Gotujemy ją do czasu aż stanie się szklista. Wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze przez 10 minut we wodzie by napęczniała.
-
Sos beszamelowy - jakie modyfikacje?
Sos chrzanowy - do sosu beszamelowego dodaj łyżke chrzanu. Świetny do gotowanych mies.
Sos curry - do sosu dodac łyżke wiórkow kokosowych, łyżke curry i łyżke musu jabłkowego. Rozrzedzić słodką śmietanką. Pasuje do kurczaka,ryb i ryżu.
Sos musztardowy - do sosu podstawowego dodac 1 łyżke musztardy. Podprawić masłem. Podawac do ryb i jajek na twardo i w koszulkach
Sos mornay - do sosu beszamelowego dodac czubata łyżkę tartego, ostrego sera. Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody -
Gazpacho - cz czym podawać?
Podajemy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, serkiem kozim (nada się również twardy ser feta), świeżymi ziołami (dałam oregano), z ulubionym pieczywem.
-
Gofry - jaka powinna być struktura ciasta?
Niezależnie jakiej mąki użyjesz ciasto powinno być dość gęste, wtedy gofry sa najbardziej chrupiące.
-
Placuszki z cukinii - co zrobić, aby były zwarte i chrupiące?
Sekretem, by po usmażeniu pozostały zwarte i chrupiące jest dokładne (nawet kilkukrotne) odciśnięcie potartych już warzyw z nadmiaru płynu, najlepiej zrobić to po prostu dłońmi, mocno ściskając cukinię.
-
Steki - jaka temperatura mięsa przed smażeniem?
Ważne, aby mięso wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej, w momencie smażenia powinno mieć temperaturę pokojową.
-
-
Kofty - jak je smażyć?
Kofty smażymy na rozgrzanym oleju, tak żeby były brązowe, najlepiej w niedużym garnku po kilka sztuk, poziom oleju musi być dosyć wyskoki, tak by po wrzuceniu wszystkich kulek były zakryte olejem (będą się równo smażyć i szybciej, czyli nie nasiąkną tak tłuszczem, chociaż i tak wyciągam je na talerz wyłożonym papierem ręcznikowym).
-
Ciasto drożdżowe - co zrobić, aby pozostało wilgotne i świeże?
Od pewnego już czasu do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże
-
Kwiaty czarnego bzu - kiedy zbierać?
Kwiaty zbieramy do południa i tylko zdrowe, świeżo rozkwitnięte baldachimy.
-
Karmel - jak go mieszać?
Nie mieszaj karmelu metalową łyżką. Aby przemieszać masę, zakręć patelnią. Mieszany karmel się krystalizuje.
-
Bajgle - co zrobić przed pieczeniem?
Przed włożeniem wyrośniętych bułeczek do piekarnika, wrzucamy je na chwilę do gotującej się, posłodzonej wody. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi składnikami.
-
Krewetki - jak przygotować je do smażenia?
Jeżeli krewetki są z głowami, trzeba je najpierw oderwać, potem usunąć odnóża i resztę pancerzyka. Z obranych krewetek usunąć jelito (jeżeli krewetki nie mają oznaczenia "oczyszczone"). Lekko naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i czubkiem noża wyciągnąć czarną nitkę
-
Gotowanie kurczaka - co zrobić, aby nie wypływał na wierzch?
Do środka kurczaka wkładamy wyparzony słoik z wodą.