Porady kulinarne
-
Brokuł - co zrobić, aby po gotowaniu zachował zielony kolor?
Zaraz po ugotowaniu brokuła przelewam lodowatą wodą, wtedy zachowuje swój wspaniały kolor.
-
Awokado - co zrobić, aby szybciej dojrzało?
Jeśli kupiliście niedojrzałe awokado połóżcie je na ciepłym kaloryferze, a jeśli akurat jest lato – koło jabłek, tak długo aż będzie miękkie.
-
Knedle - jaką mąkę dodać?
Dodanie mąki ziemniaczanej sprawia ze knedle są bardziej puszyste, latwiej odchodzi od ręki
-
Rosół - czego potrzebuje?
Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw.
-
-
Ciasta proszkowe - jaka temperatura składników?
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a po dodaniu mąki z proszkiem nie można zbyt długo mieszać ciasta.
-
Pieczenie chleba - jak przygotowąć do użytku nową formę?
Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba co najmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami,…
-
Kurki - jak je wyczyścić?
Zasypałam je solą i polałam wrzątkiem - piach i inne zanieczyszczenia opadły na dno
-
Przecier pomidorowy - jakie dodatki?
- Najlepiej nie dawać żadnych dodatków oprócz soli i cukru, gdyż wtedy nasze przeciery będą mogły być wykorzystane do różnych potraw
-
Przecier pomidorowy - jakie pomidory wybierać?
- pomidory muszą być dojrzałe, ale jędrne, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń
- najlepsze są pomidory polne (nie szklarniowe), najlepiej odmiany Lima
- jasne i zielone części pomidora usuwamy przez poddaniem pomidorów obróbce termicznej
-
Ogórki kiszone - co zrobić z ogórkami przed włożeniem do słoika?
Należy je wyszorować szczoteczką i zanurzyć w zimnej wodzie na godzinę. Dzięki temu zabiegowi będą jędrniejsze.
-
Kratka na cieście - jak ją zrobić?
Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.
-
-
Makaroniki - jakie są najważniejsze zasady ich przygotowania?
Białka - najważniejsza sprawa: nie mogą być świeże. należy trzymać w temperaturze pokojowej 1-3 dni, lub przez 5 dni w lodówce. zapewni to podczas pieczenia ładne unoszenie się ciasta i nie rozlewanie na boki.
Nadzienie - ma być gładkie, nie brudzące palców w trakcie jedzenia, czyli niezbyt płynne, ale ma się łatwo rozprowadzać. ma być go w makaronikach tyle samo na wysokość ile mają ciasteczka (u mnie trochę za mało go było).
Konsystencja surowego ciasta - po wymieszaniu wszystkich składników masa powinna spływać szeroką wstążką. po nałożeniu porcji na papier powinna bardzo powoli się rozlewać, nie pozostawiając żadnych wierzchołków. jeśli zostają wystarczy jeszcze kilkakrotnie…
-
-
Jak zaparzyć zieloną herbatę?
Do sporządzenia filiżanki napoju, wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temp. 80- 90 stopni i parzymy ok. 3 min. Smakosze zielonej herbaty, pierwszy napar wylewają i delektują się aromatem drugiego naparu, który w pełni wydobywa z liści cenne składniki.